Het agendapunt 5 wordt niet van de agenda afgevoerd.
De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2022.
Aangepast meerjarenplan 2020-2025.
Enig artikel. De gemeentelijke toelagen voor het dienstjaar 2023 worden toegekend volgens de opgemaakte naamlijst en bedragen in bijlage.
Artikel 40 van het Decreet Lokaal Bestuur
Het innemingsplan dd. 24 maart 2014.
De waardebepaling dd. 14 oktober 2014.
De ontwerp-akte dd. 8 november 2023.
Art.1. Zijn goedkeuring te verlenen aan de verkoop van 162m² op voormeld plan zijnde de perceel met kadastraal gereserveerd nummer E 1670 A P0000, aan De naamloze vennootschap "REMI CLAEYS ALUMINIUM" met zetel te 8810 Lichtervelde, Kortemarkstraat 52, ingeschreven in het rechtspersonenregister te Gent, afdeling Oostende, met ondernemingsnummer 0405.171.077., mits een prijs van €13.000.
Art.2. Zijn goedkeuring te verlenen aan de ontwerp-akte.
Art.3. Afschrift van dit besluit zal bij de goedgekeurde overeenkomst worden gevoegd.
Art.4. De akte wordt namens het gemeentebestuur ondertekend door de Burgemeester en de Algemeen directeur.
Art.5. De hypotheekbewaarder wordt ontheven van de verplichting om inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.
Het decreet lokaal bestuur en latere wijzigingen, inzonderheid art. 40.
Artikel 162 van de Grondwet.
De ontwerpakte wordt opgesteld door notaris Pieter Steyaert, die de akte zal verlijden.
De schatting opgemaakt door Landmetersbureau Demeulenaere op 4 mei 2023.
De verkoopbelofte waarbij rekening werd gehouden met wederbelegvergoeding en andere kosten dd. 29 juni 2023.
Het betreft het laatste perceel dat volgens het geldende BPA gelegen is op het sportpark.
Art.1. De gemeente zal het volgende onroerend goed onderhands aankopen: Een woonhuis op en met medegaande grond en aanhorigheden, bekend bij kadaster in sectie F, volgens titel nummers 619G2 en 619H2 en volgens recent kadastraal uittreksel nummers 0619G2P0000 en 0619H2P0000, met een oppervlakte van één are vierennegentig centiare (1 a 94 ca), eigendom van de echtgenoten Goutry-Gadeyne, zoals hierboven vermeld.
Art.2. Het in artikel 1 vermelde onroerend goed wordt ingelijfd in het openbaar domein van de gemeente.
Art.3. Het goed zal aangekocht worden tegen de prijs van €75.000, onder de voorwaarden opgesomd in de ontwerp-akte. Dit ontwerp maakt integrerend deel uit van dit besluit.
Art.4. Deze aankoop zal worden gefinancierd met de kredieten voorzien in de budgetsleutel 2023/0050-00 221000.
Art.5. De akte wordt namens het gemeentebestuur ondertekend door de Burgemeester en algemeen directeur.
Art.6. De hypotheekbewaarder wordt ontheven van de verplichting om inschrijving van ambtswege te nemen bij de overschrijving van de akte.
het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
de wet van 29/07/1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen
het omgevingsvergunningsdecreet van 25/04/2014, in bijzonder artikel 31
het omgevingsvergunningsbesluit van 27/11/2015, in bijzonder artikel 47
het bestuursdecreet van 07/12/2018
het decreet gemeentewegen van 03/05/2019, in het bijzonder artikel 4
Het gemeentebestuur ontving op 09/06/2023 van Hyboma NV een omgevingsvergunningsaanvraag tot het realiseren van een woningbouwproject met 77 woongelegenheden en aanleg van nieuwe wegenis met aanhorigheden en het plaatsen en exploiteren van een nieuwe elektriciteitscabine
Vooraleer het college van burgemeester en schepenen een beslissing kan nemen over de omgevingsvergunningsaanvraag, moet de gemeenteraad een beslissing nemen over het creëren van een nieuwe rooilijn van de wegen zoals voorgesteld in het gebied gelegen in tussen de Nieuwe Veldstraat en de Mosselstraat.
De aanvraag werd onderzocht conform artikel 11 t.e.m. artikel 14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. Uit het onderzoek bleek dat de gewone procedure diende te worden toegepast. Bijgevolg werd een openbaar onderzoek georganiseerd over de periode 07/07/2023 – 06/08/2023.
Gedurende het openbaar onderzoek werden in totaal 29 bezwaarschriften ingediend (17 digitale bezwaarschriften en 12 analoge bezwaarschriften waarvan de meeste ook digitaal zijn ingediend)
Een aanvraag voor gewijzigde projectinhoud werd ingediend op 7/10/2023 met als doel tegemoet te komen aan de gegeven opmerkingen in de adviezen, opmerkingen van de Gecoro en de bezwaren uit het openbaar onderzoek.
Aangezien de resterende termijn niet voldoet voor het voeren van een nieuw openbaar onderzoek werd de gewijzigde projectinhoud niet aanvaard. De gemeenteraad moet het project dus beoordelen zoals het voorligt zonder gewijzigde projectinhoud. De opmerkingen uit de adviezen dienen dus als voorwaarden opgelegd te worden.
De niet aanvaardde gewijzigde projectinhoud wordt in dit advies enkel geëvalueerd door de diensten omgeving en de technische dienst om aan te tonen dat deze voorwaarden realiseerbaar zijn.
De voorliggende projectinhoud wordt in deze gemeenteraad voorgesteld voor evaluatie van de zaak van de wegen.
De gemeenteraad dient bij de beslissing over de zaak van de wegen de bezwarende elementen te behandelen die betrekking hebben op de zaak van de wegen. Er wordt voorgesteld om die bezwarende elementen als volgt te behandelen:
- Mobiliteit: De Mosselstraat is op vandaag een rustige straat met diverse gebruikers: auto’s fietsers, voetgangers, maar evenzeer landbouwvoertuigen. Kruisen van voertuigen is in deze straat nu al problematisch. De voetpaden zijn in slechte staat waardoor mensen met buggy’s op straat moeten wandelen. De nieuwe wijk wordt voor auto’s enkel ontsloten op de Mosselstraat, wat zal resulteren in toenemende verkeersdrukte en onveilige situaties. Ten tweede wordt een voetgangers- en fietsuitweg voorzien op de Nieuwe Veldstraat, net ter hoogte van een bestaande schuine oversteekplaats.
Voorstel behandeling: Het project omvat de realisatie van 53 grondgebonden eengezinswoningen en 24 appartementen, verdeeld over twee gebouwen. Er worden op zijn geheel 77 bijkomende woonentiteiten gerealiseerd. Voor wat betreft de bezorgdheid dat het bijkomend autoverkeer de verkeersdrukte in de Mosselstraat zal doen toenemen, wordt verwezen naar de mobiliteitsstudie, die in het dossier is opgenomen. Volgens deze studie zal het aantal autobewegingen vanuit deze woonontwikkeling gemiddeld 236 bedragen. Voor fietsbewegingen is dat 68. De hoogste intensiteiten liggen in de ochtend- en avondspits waar dit zal neerkomen op 22 autobewegingen, of gemiddeld één per drie minuten, bovenop het bestaande verkeer. De Mosselstraat laat 2-richtingsverkeer toe en beschikt over een wegprofiel waar het gemotoriseerd verkeer elkaar kan kruisen. Wel moet worden aangevuld dat de kruisende bewegingen moeilijk zijn in het deel van de Mosselstraat vanaf de inrit van het project richting centrum. In dit segment van de Mosselstraat is de rijweg slechts 3.5m breed. Evenwel wordt aangenomen dat vereiste bewegingen richting centrum vooral met de fiets en te voet zullen gebeuren, rekening houdend met de korte afstand en dat autobewegingen eerder weg van het centrum zullen gaan. Op minder dan 200 meter afstand kan het autoverkeer, weg van de kern, afwikkelen op bovenlokale weginfrastructuur (Zwevezelestraat - een gewestweg).
In het advies van de Technische Dienst wordt er voorgesteld om via metingen de verkeersbewegingen in de omliggende straten in kaart te brengen en de impact van het project te beoordelen.
Er wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om, indien zij de omgevingsvergunning zou verlenen, metingen uit te voeren om te bekijken of er verkeerstechnische maatregelen nodig zijn om de hinder te beperken in de aanliggende straten en de inkanteling van deze ontwikkeling in de omliggende bewoning te verzekeren op een duurzame manier.
Deze maatregelen maken geen deel uit van de voorliggende vergunningsaanvraag met ref. OMV_2023075302.
Ten westen op de projectzone wordt eveneens een trage doorsteek ingericht richting de Nieuwe Veldstraat. Deze doorkruist de infiltratiezone met bufferbekkens en heeft een obstakelvrije breedte van 2m, geflankeerd door een verstevigde berm van 2m. Deze doorsteek dient dus ook om het gebruik er van door hulpdiensten in noodsituaties mogelijk te maken. De technische dienst adviseert om de verstevigde berm van 2m extra te versterken door middel van voldoende draagkrachtige grasdallen.Daarom wordt voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen om, indien zij de omgevingsvergunning zou verlenen, dit als voorwaarde op te nemen in de vergunning.
- Aandeel groen te beperkt in verhouding met de woondichtheid
Voorstel behandeling: Het totale terrein heeft een oppervlakte van 37.107m². Daarvan wordt er 13.719m² (ca 37%) kosteloos afgestaan aan het gemeentebestuur als toekomstig openbaar domein. Naast de noodzakelijke infrastructuur in functie van de woongelegenheden bevat deze zone ook een aantal groene structuren. Het gaat om aanzienlijke aaneengesloten oppervlaktes (2674m² + 881m² + 1506m² + 1078m²=6139m²) die zowel dienen als groene ruimte, bufferruimte voor hemelwater en ontspanningsruimte voor bewoners en omwonenden. Deze oppervlaktes bevatten nog niet de groene ruimtes die als berm dienen langs de nieuwe straat en parkeerplaatsen. Daarnaast wordt er nog een aanzienlijke oppervlakte (2444m²) private groene zone met openbaar karakter (erfdienstbaarheid) voorzien rond de meergezinswoningen waar door middel van doordachte groenstructuren het openbaar gebruik geleid wordt zonder de privacy van de bewoners van de meergezinswoningen te schaden. In totaal wordt dus ruim 8500m² openbaar/publiek toegankelijke groenwzone voorzien, of ca. 23% van de totale projectzone. Rekening houdend met het aantal woongelegenheden (77) komt dit op ongeveer 111m² publiek toegankelijk groen per woongelegenheid, bovenop de private tuinzones (70m² op kleinste loten tot ca 500m² op de grootste loten zij- en achtertuin per grondgebonden woning). De groenruimtes zijn dus voldoende in verhouding tot de voorziene dichtheid
- Waterproblematiek: De provinciale dienst waterlopen gaf een voorwaardelijk gunstig advies waarbij enerzijds een opmerking werd gemaakt omtrent de dimensionering van de infiltratie/buffervoorzieningen en anderzijds werd gewezen op de erfdienstbaarheidsstrook van 5m vanaf de kruin van de talud van de ingeschreven waterloop.
De effectieve ligging van de ingebuisde beek bevindt zich meer noordwaarts dan initieel gedacht. De 5m strook valt buiten het projectgebied waardoor dit dus niet van toepassing is.
In het advies van de technische dienst en de Provincie West-Vlaanderen dienst waterlopen worden beperkte voorwaarden opgelegd :
Uit een analyse van de niet aanvaardde gewijzigde projectinhoud blijkt dat inzake de dimensionering van de infiltratie en buffervoorziening deze beperkte voorwaarden zeker als haalbaar beschouwd worden.
Voorstel behandeling: Er wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om, indien zij de omgevingsvergunning zou verlenen, deze voorwaarden op te nemen.
Uit onderstaande motivatie blijkt dat de nieuw aan te leggen wegenis voldoet aan de principes opgenomen in artikel 3 en artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen:
1) De ingrepen moeten ten dienste staan van het algemeen belang
Het algemeen belang betreft binnen de doelstellingen van het gemeentewegendecreet dat de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen gevrijwaard en verbeterd wordt. Wijzigingen die daarmee in strijd zijn, behoren niet tot de mogelijkheden. Dat hoeft evenwel geen beletsel te vormen voor beslissingen die neutraal zijn ten opzichte van die algemene doelstellingen, aangezien ook rekening kan gehouden worden met overige aspecten van het algemeen belang, zoals bijvoorbeeld de beginselen van behoorlijk bestuur.
Beschrijving:De nieuwe rooilijn tussen de Mosselstraat en de Nieuwe Veldstraat betreft de aanleg van nieuwe wegenis in het woonuitbreidingsgebied gelegen tussen de twee straten op de percelen met volgende kadastrale locatie LICHTERVELDE, sectie B, perceel 0662/00E000; percelen 1055/00F000; perceel 0672/00A000; 00E000; 0662/00K000; 1055/00G000; 0663/00A000; 0643/00K000; 0673/00D000; 1055/00L000; 0674/00E000; 0670/00_000; 0675/00K000; 1055/00H000; 0662/00H000; 0673/00C000; 0664/00D000. De nieuwe rooilijn voor de nieuwe wegenis heeft als doel het ontsluiten van het woonuitbreidingsgebied die voorgesteld wordt voor ontwikkeling via een groepswoningbouwproject voor gemotoriseerd verkeer en zachte weggebruikers. In de Mosselstraat wordt tussen huisnummer 15A en 17 toegang genomen voor gemotoriseerd verkeer. Voor zacht verkeer en als brandweg is en bijkomende toegang voorzien richting de Nieuwe Veldstraat.
De wegenis bestaat uit drie doodlopende stukken die de woningen en de appartementen ontsluiten. Bij de ingang van de nieuwe wegenis aan de Mosselstraat is ruimte voorzien voor de inrichting van een afvalophalingspunt, een elektriciteitscabine en twee parkeerplaatsen voor deelwagens. De weg heeft een variabele breedte en wordt grotendeels aangelegd in asfalt met betonnen kantstroken. De toegang van de nieuw aan te leggen wegenis wordt aangelegd in klinkers om het veranderend karakter van de wegenis te benadrukken.
De parkeervakken worden buiten de asfalt wegenis voorzien in waterdoorlatende verharding via grasdallen. De opritten op openbaar domein worden eveneens voorzien in grasdallen.
De wegenis wordt aangelegd volgens het principe van een woonerf conform de wegcode wat betekent dat
Beoordeling: De nieuw aan te leggen wegenis heeft als doel om nieuw op te richten woningen door middel van een voldoende uitgeruste weg te doen ontsluiten op het openbaar wegennet en een aansluitingsmogelijkheid te voorzien op het openbaar rioleringsstelsel. In dat opzicht kan geoordeeld worden dat onderhavige zaak der wegen ten dienste staat van het algemeen belang voor het ontsluiten van de nieuwe woongelegenheden in de voorgestelde groepswoningbouw
2) Een wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd moet worden
De aanvraag betreft de aanleg van een nieuwe wegenis en geen wijziging, verplaatsing of opheffing van een bestaande wegenis.
3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aaneengrenzende percelen worden steeds in acht genomen
De nieuw aan te leggen wegenis beschikt over een reguliere breedte voor de wegbedding van een residentiële verkaveling. De wegenis is op zo een manier ontworpen dat er geen scherpe hoeken met wegenissen waar op aangesloten wordt gecreëerd worden. Het betreft een wegenis met een doodlopend karakter binnen een residentiële verkaveling, waardoor doorgaand verkeer vermeden wordt. Bovendien geldt het regime van woonerf (zie ook hoger).
Gemotoriseerd verkeer wordt afgeleid naar de dichtstbijzijnde hogere wegen via de Mosselstraat richting de gewestelijke wegennet (Zwevezelestraat). Uit de plannen kan worden afgeleid dat de ontsluiting van aaneengrenzende percelen niet in het gedrang wordt gebracht. Integendeel wordt het bebouwd weefsel beter doorwaadbaar voor voetgangers en fietsers. Evenwel is de aanname dat de meeste bewegingen vanuit het project zich zullen stellen richting Zwevezelestraat niet aangetoond (zie advies Technische dienst). De impact van het project op de bestaande wegen in de omgeving is moeilijk in te schatten en niet onderzocht in de mobiliteitstoets.
In de Mosselstraat zijn op heden geen ingerichte voetpaden aanwezig die de ontsluiting volledig mogelijk maken. Zachte weggebruikers moeten zich ook op de rijweg begeven om zich via de Mosselstraat te bewegen tot aan de Zwevezelestraat of het centrum. Door de beperkte breedte is de aanleg van een volwaardig voetpad niet mogelijk en verhoogt de nood om extra verkeerskundige maatregelen te nemen om de vermenging van zacht verkeer en gemotoriseerd verkeer mogelijk te maken. Voorbeelden kunnen zijn het invoeren van snelheidsbeperkingen, richtingsbeperkingen, fysieke snelheidsbeperkende maatregelen. Deze maatregelen maken geen deel uit van de voorliggende vergunningsaanvraag met ref. OMV_2023075302.
Er kan in alle redelijkheid geoordeeld worden dat dit project een verzwaring zal veroorzaken van de omliggende wegennet die is ingeschat in de mobiliteitstoets met in totaal 236 verkeersbewegingen waarvan een piek in de avondspits die ingeschat wordt op +22 in het maatgevend uur. (17:00- 18:00) of gemiddeld één extra wagen per 3 minuten gedurende dit uur. Dit hoeft niet problematisch te zijn.
Voorstel van behandeling. Er wordt aan het college van burgemeester en schepenen voorgesteld om, indien zij de omgevingsvergunning zou verlenen, metingen uit te voeren om te bekijken of er verkeerstechnische maatregelen nodig zijn.
Deze maatregelen maken geen deel uit van de voorliggende vergunningsaanvraag met ref. OMV_2023075302.
4) Ingrepen worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief
De nieuw aan te leggen gemeenteweg dient een woonontwikkeling met 77 woongelegenheden, aansluitend op de bebouwde kern van Lichtervelde langs twee gemeentewegen: de ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer verloopt via een in- en uitrit op de Mosselstraat. Voor zachte weggebruikers is er een bijkomende ontsluiting langs de Nieuwe Veldstraat. Deze kan ook worden gebruikt door hulpdiensten. De ontwikkeling overstijgt het lokale niveau dus niet (77 woongelegenheden binnen het centrum van Lichtervelde).
5) Ingrepen moeten worden beoordeeld in functie van een duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4.
De nieuw aan te leggen wegenis wordt voorzien in functie van de realisatie van een bijkomend woonaanbod ia een groepswoningbouwproject binnen een daartoe stedenbouwkundig bestemd gebied (woonuitbreidingsgebied). Het openbaar domein wordt ingericht met bijkomend publiek doorwaadbaar groen. Er wordt tevens rekening gehouden met veilige doorsteken voor de trage weggebruiker.
Wat betreft het aspect water worden in het plan een aantal bufferzones voorzien. De gemeentelijke Technische dienst adviseert voorwaardelijk gunstig. De voorwaarden hebben betrekken op het garanderen van behoud van de aanpalende grachten en worden overgenomen. Ook de Provinciale dienst waterlopen adviseert voorwaardelijk gunstig waarbij één van de voorwaarden en aanpassing van de infiltratie/buffercapaciteit betekent. Namelijk de verhoging van de vereiste berging tot 284m³ i.p.v. de oorspronkelijke voorgestelde volume van 244m³ boven de gemiddelde grondwaterstand door verhoging van de overstortpeil met 5cm.
Wat betreft riolering zal er voorafgaand aan de uitvoering van de werken een rioolinspectie moeten worden uitgevoerd van de ingekokerde beek vanuit de Nieuwe Veldstraat tot de eerste put in de Gaaipersstraat. Ook wordt verwezen naar het advies van Fluvius.
Tenslotte voorziet het plan nu in een collectief afvalophaalpunt. Hieromtrent is door het gemeentebestuur evenwel nog geen besluit genomen om collectieve ophaling op te starten. In dat opzicht moet de wegenis ook minstens de klassieke huisvuilophaling (en gelijkaardig) vervoer mogelijk maken.
Mirom en de technische dienst van de gemeente geven in hun opgemaakte adviezen aan dat de huisvuilophaling de afvalophaling hinder zal ondervinden op de klassieke wijze. Dit voornamelijk met betrekking tot de draaicirkels en de keerpunten in de ontwikkeling. Hetzelfde probleem kan zich voordoen bij andere gelijkaardige transporten voor leveringen in de wijk.
Uit een analyse van de technische dienst van de niet aanvaarde aangevraagde gewijzigde projectinhoud, welke is ingediend na het opmaken van het advies, blijkt dat deze voorgestelde aanpassingen van de wegenis kunnen gerealiseerd worden binnen het voorgestelde rooilijnplan.
Daarom wordt voorgesteld om volgende aanpassingen te doen aan de wegenis:
Er wordt bijgevolg geoordeeld dat, mede gelet op de toetsing aan de overige beoordelingsaspecten uit artikel 4 van het gemeentewegendecreet, dat de nieuw aan te leggen wegenis in functie van een duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4. staat mits rekening te houden met een aantal voorwaarden.
Art.1. De resultaten van het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag met referentie OMV_2023075302 ter kennis te nemen en akkoord te gaan met het voorstel tot behandeling van de elementen die betrekking hebben op de zaak van de wegen.
Art.2. De gemeenteraad legt volgende beperkte voorwaarden op die het college dient over te nemen in de vergunning :
Art.3. De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde wegenisinrichting in kader van de zaak der wegen van de aanvraag van de vergunningsaanvraag met referentie OMV_2023075302 en keurt het rooilijnplan goed.
het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
de wet van 29/07/1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen
het omgevingsvergunningsdecreet van 25/04/2014, in bijzonder artikel 31
het omgevingsvergunningsbesluit van 27/11/2015, in bijzonder artikel 47
het bestuursdecreet van 07/12/2018
het decreet gemeentewegen van 03/05/2019, in het bijzonder artikel 4
- Mobiliteit:
Koolskampstraat: De rijweg van de vernieuwde wegenis wordt aangelegd op 6m in de bebouwde kom en in de zone 70 op 6,30 m. De fietspaden in het binnengebied (zone 50) worden aanliggend aan de rijweg, in beide richting aangelegd op 1,75m en in het buitengebied op 2 m met een schutafstand van de rijweg van 1m. Tussen de astridlaan en de Leysafortstraat wordt een voetpad voorzien van 1,5m aan beide kanten van de rijweg.
Bij de overgang tussen zone 70 en zone 50 wordt een middengeleider aangelegd die de overgang van de snelheidszones markeert en vertragend werkt in wegbeeld.
Ter hoogte van het recyclagepark wordt een uitvoegstrook voorzien om fillevorming en het vetragend verkeer te verwerken.
Doorheen het volledige traject worden verkeersvertragende obstakels afwisselende voorrang voorzien als vertragend element om de snelheid op het rechte rijvak in de bebouwde kom te beperken
De rijweg wordt voorzien in asfalt. Het fietspad wordt voorzien in asfalt. Het voetpad wordt in de aanvraagd voorzien in betonstraatstenen type 22/22/10
Leysafortstraat: Een ontharding wordt uitgevoerd van de bermen. De wegbreedte van de rijweg wordt niet aangepast. De rijwegbreedte blijft beperkt tussenb 3,09 m tot 3.31m met uitvoegplaats op de opritten. De rijweg en de opritten worden voorzien in asfalt
Voorstel behandeling: Het project voorziet een verbetering in weginrichting voor fietsers en voetganger en voorziet voldoende maatregelen om het verkeer te remmen in de bebouwde kom. Er is een mindering in wat momenteel nog gebruikt wordt in parkeerplaatsen (hoewel hedendaags niet conform aangelegd en als onveilig beschouwd)
- Waterproblematiek en riolering: De wegenis wordt voorzien in een gescheiden rioleringsstelsel waarvan een deel van het regenwater rechtstreeks wordt afgevoerd en gebufferd met infiltratie richting de N35 waar in samenwerking met de Provincie een bufferbekken wordt ingericht. Pas in het buitengebied is zonder innames uit te voeren van woningen een verruiming van de rechtstreekse infiltratiezone mogelijk via grachten. Er wordt geëvalueerd dat in de bebouwde kom met een beperkte rooilijnbreedte onvoldoende ruimte is om ter plaatse de direct buffering en infiltratie te voorzien in open profiel. In het buitengebied wordt de rooilijn verbreedt voor aanleg van de infrastructuur + buffer- en infiltratiegrachten
1) De ingrepen moeten ten dienste staan van het algemeen belang
Het algemeen belang betreft binnen de doelstellingen van het gemeentewegendecreet dat de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van gemeentewegen gevrijwaard en verbeterd wordt. Wijzigingen die daarmee in strijd zijn, behoren niet tot de mogelijkheden. Dat hoeft evenwel geen beletsel te vormen voor beslissingen die neutraal zijn ten opzichte van die algemene doelstellingen, aangezien ook rekening kan gehouden worden met overige aspecten van het algemeen belang, zoals bijvoorbeeld de beginselen van behoorlijk bestuur.
Beschrijving:
Beoordeling: De aanpassing van de wegenis en de rooilijn wordt aangepast aan de ruimte en het snelheidsregime. In dat opzicht kan geoordeeld worden dat onderhavige zaak der wegen ten dienste staat van het algemeen belang.
2) Een wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd moet worden
De wijzigingen van de rooilijn dienen voor het creëren van een conforme inrichting rekening houdend met de snelheidsregimes aanwezig op het wegvak en om een voldoende scheiding te genereren tussen de verschillende type weggebruikers in de gewestweg
3) De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aaneengrenzende percelen worden steeds in acht genomen
De percelen worden steeds toegankelijk gehouden met een boordsteen type IE. Er is een scheiding van de verkeersstromen van voetgangers, fietsers en wegverkeer aanwezig binnen het type weg. In de Leysafortstraat is er geen scheiding aanwezig van de verschillende verkeersstromen.
4) Ingrepen worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief
De aanpassingen veranderen het karakter en de categorisering van de wegen niet in die zon dat er een intergemeentelijk effect aanwezig is door de herinrichting
5) Ingrepen moeten worden beoordeeld in functie van een duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de zin van VCRO art. 1.1.4.
De vernieuwde wegenis vormt een verbetering voor de verkeerveiligheid voor zwakke weggebruikers door de betere scheiding tussen zacht verkeer en wegverkeer via de aanleg van nieuwe voetpaden aan beide kanten van de rijweg en de aanleg van 2 enkelrichtingsfietspaden aan beide kanten van de weg
Besluit:
Artikel 1
De resultaten van het openbaar onderzoek over de omgevingsvergunningsaanvraag met referentie OMV_2023049569 ter kennis te nemen en akkoord te gaan met het voorstel tot behandeling van de elementen die betrekking hebben op de zaak van de wegen.
Artikel 2
De gemeenteraad verleent goedkeuring op de gewijzigde wegenis en rooilijn binnen het projectgebied voor de omgevingsvergunningsaanvraag met ref. OMV_2023049569
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, meer bepaald artikel 41;
De Nieuwe Gemeentewet, meer bepaald artikelen 119, 119bis, 133e.v. 134 en 135, §2;
De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
De bepalingen van het algemene politiereglement van de Politiezone Regio Tielt zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van Lichtervelde op 26 juni 2017 en tot op heden aangevuld;
Aan het algemene politiereglement zijn de aanvullend en specifieke politiereglementen gekoppeld, zoals vermeld in de laatste gecoördineerde versie.
Inbreuken tegen de bepalingen van aanvullende gemeentelijke reglementen bestraft kunnen worden met een gemeentelijke administratieve sanctie volgens de bestuurlijke procedure bepaald in Titel VI van het algemeen politiereglement van de Politiezone Regio Tielt.
De gemeente staat in voor het handhaven van de openbare rust, veiligheid, gezondheid en alle maatregelen kan nemen tegen het verstoren van de openbare orde (met inbegrip van overlast), inclusief het nemen van politiemaatregelen.
Art.1. Het Algemeen Politiereglement wordt met de voorgestelde wijzigingen opnieuw goedgekeurd, zoals in bijlage opgenomen.
Art.2. Een afschrift van dit reglement wordt toegestuurd aan de toezichthoudende overheid, de Provinciegouverneur, de Procureur des Konings, de griffier van de rechtbank van Eerste Aanleg, van het Vredegerecht en van de Politierechtbank van het gebied, aan de aangewezen ambtenaar en aan de Korpschef van de lokale politie.
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, in bijzonder artikel 40, derde en zesde lid en artikel 71, eerste lid.
Het koninklijk besluit van 16 november 2001 houdende de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotaties in de schoot van een meergemeente politiezone.
Art.1. De bijdrage van de gemeente Lichtervelde zoals ingeschreven in de politiebegroting 2024, zijnde in totaal €699.612,00 goed te keuren en aan de politiezone Ardooie-Lichtervelde-Pittem-Ruiselede-Tielt-Wingene, toe te kennen.
Art.2. Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de provinciegouverneur en de politiezone.
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen inzonderheid de artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad en de artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
Wet van 15 mei 2007 betreffende de Civiele Veiligheid en meer bepaald artikel 68 § 1 dat bepaalt dat de gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting;
Wet van 15 mei 2007 betreffende de Civiele Veiligheid en meer bepaald artikel 68 § 2 dat bepaalt: ‘de dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de raad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden. Het akkoord wordt bereikt ten laatste op 1 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de dotatie bestemd is. …’
Art.1. De gemeenteraad neemt akte van de financiële verdeelsleutel die de jaarlijkse bijdrage van elke gemeente aan de Zone Midwest vastlegt en die door de zoneraad in zitting van 24 oktober 2023 voor de begroting 2024 werd herbevestigd.
Art.2. De gemeenteraad gaat akkoord met de exploitatietoelage aan de Zone Midwest voor 2024 die in de onderstaande tabel wordt weergegeven:
Gemeente |
Dotatie 2024 |
Ardooie |
€ 287.080,50 |
Hooglede |
€ 322.523,50 |
Ingelmunster |
€ 240.051,50 |
Izegem |
€ 831.952,50 |
Lichtervelde |
€ 260.517,00 |
Meulebeke |
€ 292.852,50 |
Moorslede |
€ 313.367,00 |
Pittem |
€ 225.743,00 |
Roeselare |
€ 3.265.935,50 |
Ruiselede |
€ 121.157,50 |
Staden |
€ 322.495,50 |
Tielt |
€ 584.089,50 |
Wingene |
€ 404.182,50 |
Dentergem |
€ 197.703,50 |
Oostrozebeke |
€ 192.703,50 |
Totaal |
€ 7.862.355,00 |
Art.3. De gemeenteraad gaat akkoord met de investeringstoelage aan de Zone Midwest voor 2024 die in de onderstaande tabel wordt weergegeven:
Gemeente |
Dotatie 2024 (in euro) |
Ardooie |
€ 63.397,50 |
Hooglede |
€ 68.533,50 |
Ingelmunster |
€ 68.533,50 |
Izegem |
€ 184.093,50 |
Lichtervelde |
€ 52.965,00 |
Meulebeke |
€ 70.780,50 |
Moorslede |
€ 64.842,00 |
Pittem |
€ 49.755,00 |
Roeselare |
€ 549.712,50 |
Ruiselede |
€ 33.223,50 |
Staden |
€ 71.422,50 |
Tielt |
€ 148.462,50 |
Wingene |
€ 90.361,50 |
Dentergem |
€ 45.100,50 |
Oostrozebeke |
€ 43.816,50 |
Totaal |
€ 1.605.000,00 |
Art.4. Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de voorzitter van de zoneraad van Zone Midwest, Kwadestraat 159 te 8800 Roeselare en aan de zonesecretaris van Zone Midwest.
Art.5. In uitvoering van artikel 252 § 1 van het Gemeentedecreet wordt binnen de 20 dagen na het nemen van dit besluit, deze beslissing ter kennis gebracht van de provinciegouverneur.
Decreet Lokaal Bestuur.
Conform artikel 432 moet de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger voor elke algemene vergadering worden herhaald.
De statuten van Fluvius West.
Bij besluit van de Gemeenteraad van 28 januari 2019 werd raadslid Guido Vanwalleghem aangeduid als vertegenwoordiger en raadslid Veroniek Vanrobays als plaatsvervanger.
Het energiedecreet van 8 mei 2009.
Art.1. Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van
de opdrachthoudende vereniging Fluvius West d.d. 11 december 2023:
Art.2. De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius West op 11 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art.3. Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius West, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be
Het decreet op de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001.
Het Decreet Lokaal Bestuur
Het besluit van de gemeenteraad op 27 november 2017 waarbij de oprichting van de dienstverlenende vereniging (DVV) Midwest werd goedgekeurd.
De beschikbaar gestelde documenten.
Art.1. De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Midwest dd. 12 december 2023 om 18.00 u goed.
Art.2. De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023 zal zijn/haar stemgedrag afstemmen op de beslissing genomen in onderhavig gemeenteraadsbesluit en de punten van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023 goedkeuren.
Art.3. Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de DVV Midwest (via dvv-midwest@midwest.be).
Het Decreet Lokaal Bestuur.
De ter beschikking gestelde documenten.
De tarievenlijst uit de begroting wordt mede goedgekeurd, met uitzondering van ons eigen diftar systeem.
Art.1. Zijn goedkeuring te verlenen aan de agenda met bijhorende stukken, die voorgelegd worden op de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging MIROM Roeselare op 12 december 2023.
Art.2. De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergaderingen van de opdrachthoudende vereniging Mirom op 12 december 2023 op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Art.3. Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging MIROM Roeselare.
Het Decreet Lokaal Bestuur.
De statuten van WVI.
De beschikbaar gestelde documenten.
Art.1. Zijn goedkeuring te verlenen aan de punten van de agenda en bijhorende stukken m.b.t. deze punten waarbij een beslissing moet genomen worden, die voorgelegd zal worden op de Buitengewone Algemene Vergadering van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) op 13 december 2023:
Art.2. De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de West-Vlaamse Intercommunale op 13 december 2023 op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Art.3. Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Intercommunale WVI.
Het Decreet Lokaal Bestuur.
De statuten van WVI.
De beschikbaar gestelde documenten.
Art.1. Zijn goedkeuring te verlenen aan de punten van de agenda en bijhorende stukken m.b.t. deze punten waarbij een beslissing moet genomen worden, die voorgelegd zal worden op de Buitengewone Algemene Vergadering van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) op 13 december 2023:
Art.2. De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van de West-Vlaamse Intercommunale op 13 december 2023 op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Art.3. Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Intercommunale WVI.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna kortweg "LDB") en in het bijzonder art. 40, 445 en 605 van het DLB
De laatst gecoördineerde statuten van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg 'Cipal') van 14 april 2014.
Artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten dat de voorwaarden m.b.t. de toepassing van de in house-exceptie bepaalt.
De beschikbaar gestelde documenten.
Art.1. Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van CIPAL van 14 december 2023, zoals overgemaakt per e-mail d.d. 27 oktober 2023, goedgekeurd.
Agenda
Art.2. Bovengenoemde vertegenwoordiger of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van CIPAL van 14 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten van de algemene vergadering van CIPAL van 14 december 2023 en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.
Art.3. Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan CIPAL.
Statuten Farys ov
Decreet Lokaal bestuur
Art.1. De (gemeente)raad beslist goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering Farys ov van 15 december 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :
1. Wijziging in deelnemers en/of kapitaal
2. Actualisering van bijlage 2 aan de statuten ingevolge wijzigingen in deelnemers en/of kapitaal
3. Evaluatie 2023, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2024 (overeenkomstig artikel 432 DLB)
4. Begroting 2024 (overeenkomstig artikel 432 DLB )
5. Statutaire benoemingen
6. Samenwerking binnen Waterunie Operator
6.1. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
6.2. Goedkeuring tot oprichting van de naamloze vennootschap van publiek recht “Waterunie Operator” overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
6.3. Statutenwijziging Farys
6.3.1. Toelichtende nota bij de statutenwijziging met artikelsgewijze bespreking
6.3.2. Nieuwe tekst van de statuten
6.3.3. Volmachten
7. Samenwerking met Azulatis
7.1. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
7.2. Statuten Azulatis - kennisname
7.3. Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Azulatis overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
8. Samenwerking met SWDE
8.1. Kennisname bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
8.2. Goedkeuring tot deelname aan de naamloze vennootschap Mainvault overeenkomstig artikel 472, §1, tweede lid DLB
8.3. Statuten Mainvault NV
Varia
Art.2. De Raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger(s) / plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de Buitengewone Algemene Vergadering van Farys ov vastgesteld op 15 december 2023 2023, te onderschrijven en haar/zijn (hun) stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de (gemeente)raad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde Algemene Jaarvergadering.
Art.3. Een afschrift van dit besluit zal :
gestuurd worden.
Decreet lokaal bestuur.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Energiedecreet van 8 mei 2009.
Art.1. Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 21 december 2023.
Art.2. De vertegenwoordiger van de gemeente/stad die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo op 21 december 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Art.3. Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .
1. Raadslid Vandenbussche verwijst naar de bosuitbreiding die zaterdag werd gerealiseerd. Enerzijds het geboortebos en anderzijds het deel dat ANB voorzag. In de milieuraad is terecht geopperd dat het jammer is dat er niets voorzien was vanuit het College om duiding te geven, de toekomsstplannen toe te lichten en om eventueel de 2 acties aan elkaar te koppelen. Alle burgers vinden dit een aanwinst. Is het bestuur wel bereid zijn medewerking te geven aan dit initiatief, ziet het bestuur hierin wel een toekomst. Moeten we dit niet actiever steunen?
De Schepen van milieu antwoordt dat het evenement van het geboortebos groot was, omdat er veel ouders werden gevraagd, gezien het om veel jaargangen ging. De uitbreiding van het agentschap en natuurpunt kon niet verder ondersteund worden, maar we staan er wel achter. Dit werd afgestemd met ANB in een overleg. Er zijn 6.000 bomen aangeplant door vele vrijwilligers. Praktisch konden we geen medewerking geven. Wat de uitbreiding van het bos betreft, hebben we dit reeds in de gemeenteraad toegelicht, met onder meer de vragen tot inrichting die het agentschap nog zal bekijken. Alles zal sowieso gefaseerd gebeuren.
Schepen Steven Kindt voegt er aan toe dat er ook burgers zijn die landbouwers zijn, en minder enthousiast zijn. We moeten het evenwicht bewaken. Er mag een signaal gegeven worden dat niet alles in bomen moet veranderen.
Raadslid Vandenbussche merkt toch op dat we wel bebossen, dus zullen er bomen moeten komen (bosuitbreidingsgebied). Er zullen ook wel afspraken gemaakt kunnen worden met de betrokken landbouwers, die er misschien ook economisch voordeel kunnen uit halen.
Raadslid Coussée voegt er aan toe dat er zaterdag weinig te zien was van de ondersteuning van het College voor de vrijwilligers.
Raadslid Steurbaut merkt op dat er ook andere gronden verdwijnen voor de landbouwers.
2. Raadslid Vandekerckhove verwijst naar de stabiliteitsproblemen met de schouw aan OC De Schouw. Hij vraagt wat de stand van zaken is.
De Burgemeester antwoordt dat er een studie is gebeurd naar mogelijkheid om te verstevigen. Er zijn kredieten voorzien om dit te herstellen.
3. Raadslid Deklerck verwijst naar de kennisname van schrijven in het College van 6 november inzake drugsproblemen. Is dit enkel een probleem van jeugd of jongeren? Wat zijn de acties die de gemeente neemt? Werken we nog samen met Kompas?
De Burgemeester antwoordt dat deze problematiek met de politie is besproken. De politie liet weten dat het vooral het signaal was om extra preventief te werken. In de jeugdraad zal daarrond gewerkt worden. Ook zal algemeen iets ondernomen worden.
De Schepen van jeugd antwoordt dat dit reeds is voorzien op de bijeenkomst komende zaterdag. De jeugdraad wil dit zeker ondersteunen, om te zorgen dat de drugs een halt wordt toegeroepen. We werken met een andere organisatie samen.
4. Raadslid Ghesquière vraagt naar de stand van zaken inzake de afschaffing van de spoorwegen. De onderdoorgang aan de Burgemeesterstraat wordt blijkbaar vernieuwd, en er zou al een datum zijn. Wordt de Burgemeesterstraat zelf ook vernieuwd of aangepast. Als de andere overwegen gesloten worden zal dit wel nodig zijn voor het zwaar verkeer daar daardoor wordt gestuurd.
De Schepen van mobiliteit antwoordt dat een vernieuwing nodig was. Infrabel liet weten dat er tegen eind 2023 een bouwaanvraag binnen zou komen, maar die is er nog niet. De onderdoorgang wordt wel breder. Er is geen verbreding van de Burgemeesterstraat voorzien. We hebben geen zicht op de precieze inrichting. Als dit noodzakelijk zal zijn, zal dit bekeken worden.
Raadslid Coussée vraagt om waakzaam te zijn, want de afschaffing van overwegen, zoals aan de Klinkestraat, kan heel vlug gebeuren, zoals vastgesteld aan de Duifhoekstraat.
5. Raadslid Ghesquière vraagt om de gracht rond het containerpark beter te onderhouden en de bomen te snoeien. Nu doen de buren dit zelf.
De Schepen van openbare werken antwoordt dat hij dit zal bekijken. Er staan ook snoeiwerken gepland.
6. Raadslid Ghesquière vraagt om meer parkeermogelijkheden aan de serviceflats voor thuisverpleegkundigen. Misschien kan er gekeken worden om zorgparkeren zoals in de gemeente Kortemark in te voeren. Met een sticker kunnen private plaatsen worden ingeschakeld. Aan de serviceflats kan het met een tijdsbeperking.
7. Raadslid Ghesquière merkt op dat er een nieuw bord besteld is voor apeladoe. Er staat maar één bord honden aan de leiband, er zou aan beide toegangen er een moeten staan.
De Schepen van Openbare werken antwoordt dat het bord vernietigd werd door vandalisme. Is in bestelling om terug te plaatsen.
Afsluitend deelt de voorzitter mee dat de volgende bijeenkomst plaats vindt op 18 december 2023, om 20u30.
Namens Gemeenteraad,
Ivan Vandenbussche
Algemeen Directeur
Ria Beeusaert-Pattyn
Burgemeester-voorzitter