Terug
Gepubliceerd op 26/06/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 24/06/2024 - 20:00

Goedkeuren Hemelwater- en droogteplan

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur.

Decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003.

Het besluit Milieukwaliteitsnormen voor oppervlaktewater, grondwater en waterbodems (besluit Vlaamse Regering van 21 mei 2010) legt de milieudoelstellingen voor de goede toestand van het oppervlaktewater en grondwater vast door middel van milieukwaliteitsnormen en bevat ook milieukwaliteitsnormen voor waterbodems.

Met het besluit van 16 oktober 2015 zijn wijzigingen aangebracht aan de normen voor oppervlaktewater en waterbodems (Vlarem, titel II, bijlage 2.3.1)

Met het besluit van 20 mei 2016 zijn wijzigingen aangebracht aan de achtergrondniveaus, drempelwaarden en milieukwantiteitscriteria voor grondwater.(Vlarem, titel II, bijlage 2.4.1)

Het besluit Bijzondere verplichtingen stroomgebiedsdistricten(besluit Vlaamse Regering van 21 mei 2010) beschrijft de ligging en de grenzen van de Vlaamse grondwaterlichamen.

Het besluit tot vaststelling van het geactualiseerde monitoringprogramma van de watertoestand (besluit Vlaamse Regering van 24 april 2013).

Het besluit voor omzetting van de herziene richtlijn prioritaire stoffen (RL 2013/39/EU) (besluit Vlaamse Regering van 16 oktober 2015)

Het besluit Milieukwantiteitsdoelstellingen voor oppervlaktewater (besluit Vlaamse Regering van 8 januari 2016) bevat criteria voor overstromingsrisicobeheerdoelstellingen en oppervlaktewatertekortbeheerdoelstellingen.

De code van goede praktijk voor het ontwerp, de aanleg en het ouderhoud van rioleringssystemen (ministerieel besluit van 20 augustus 2012) is de handleiding voor Aquafin, rioolbeheerders, gemeenten en studiebureaus bij het ontwerpen van rioleringsinfrastructuur.

De code van goede natuurpraktijk voor waterlopen (besluit Vlaamse Regering van 10 juli 2015) verduidelijkt hoe de algemene zorgplicht van het Natuurdecreet moet ingevuld worden bij het onderhoud van waterlopen.

De code van goede praktijk voor bagger- en ruimingsspecie (ministerieel besluit van 5 november 2015) bevat voorwaarden om bagger- en ruimingsspecie terug in te zetten als bodem of als bouwstof.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 februari 2023 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwater, tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is en tot opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

Motivering

Het doel van een hemelwater- en droogteplan is om een visie te vormen waar alle partijen achter staan. Daarom wordt er op het eind een validatiemoment van het hemelwater- en droogteplan voorzien door de Gemeenteraad. Aangezien het hemelwater- en droogteplan een gemeentelijk plan is, is de Gemeenteraad het meest geschikte orgaan om de gevormde visie te bestendigen en deze ook uit te dragen en te verankeren in het beleid.

Naar aanloop van de Gemeenteraad werd het plan eerst voorgelegd aan het schepencollege, gemeenteljke adviesraden, secundaire partners en gemeenteraadsleden. De feedback uit deze vergaderingen wordt meegenomen in het rapport.

· College van Burgemeester en Schepenen

Het hemelwater- en droogteplan werd voorgesteld op het College van Burgemeester en Schepenen van 8 april 2024.

· Bevraging secundaire partners

Het HWDP werd voorgelegd aan de secundaire partners van 24/04/2024 tot 22/05/2024.

De opmerkingen werden meegenomen in het rapport.

· Gemeentelijke adviesraden

Het HWDP werd voorgesteld aan de gemeentelijke adviesraden op 21 mei 2024. De feedback werd meegenomen in het rapport.

Adviesraden: Gecoro, landbouwraad, milieuraad, voormalige werkgroep wateroverlast

· Goedkeuring hemelwater- en droogteplan op Gemeenteraad

Het HWDP werd voorgesteld aan de gemeenteraadsleden op 21 mei 2024. De feedback werd meegenomen in het rapport conform het besluit van het college van 27 mei 2024.

Op het moment van toelichting aan de gemeenteraadsleden en gemeentelijke adviesraden werd de brede bevolking eveneens uitgenodigd op deze infovergadering.

Besluit

Art.1. De Gemeenteraad keurt het hemelwater- en droogteplan goed

Art.2. Het College van Burgemeester en Schepenen is belast met de toepassing en uitvoering van de actiepunten.

Art.3. Dit plan wordt op regelmatige basis geëvalueerd.