Terug
Gepubliceerd op 05/10/2021

Besluit  Gemeenteraad

ma 27/09/2021 - 20:00

Gemeentelijk reglement betreffende de aanleg van tegel- geveltuintjes - Goedkeuren

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

Dit reglement bevat de voorwaarden voor een machtiging in toepassing van hoofdstuk 3 'Gemeenschappelijke bepalingen ter bevordering van de openbare veiligheid en de vlotte doorgang', Afdeling 1 'Algemene bepaling' van de politiecodex.

Motivering

Grijze straat omvormen in groene strook. Verhogen van de diversiteit en brengen van kleur en sfeer in de straat.

Verder heeft het een positief effect op het klimaat daar de lucht wordt gezuiverd en fijn stof verwijderd. Planten zorgen ook voor koeling en isolerende werking vna de woonst. Regenwater wordt langer vastgehouden in de grond.

Besluit

Art.1.  De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de aanleg van tegel- geveltuintjes goed:

ARTIKEL 1       DOEL

De gemeente Lichtervelde wenst door middel van dit reglement de aanplanting van groen te stimuleren door het mogelijk maken van de aanleg van een tegel- of geveltuintjes. Een grijze straat wordt zo omgevormd in een groene strook. Het verhoogt niet enkel de biodiversiteit maar brengt ook kleur en sfeer in het straatbeeld.  Verder heeft het een positief effect op het klimaat daar de planten de lucht zuiveren en fijn stof verwijderen, de beplanting zorgt voor koeling en heeft een isolerende werking voor de woonst en wordt regenwater langer vastgehouden in de grond.

ARTIKEL 2       DEFINITIES

  • Tegel- geveltuintje: een smalle groenstrook aan de straatkant, op openbaar domein , tegen de huisgevel gelegen.  Bestaat uit een klimplant, lagere planten of bodembedekkers. De tegel- of geveltuintje wordt gerealiseerd door het wegnemen van één of meerdere voetpadtegels  die tegen de gevel liggen.
  • Aanvrager: is de beheerder van het tegel- geveltuintje, de persoon die instaat voor de aanvraag, de aanleg en het onderhoud ervan alsook de persoon die instaat voor het herstel van het voetpad in zijn oorspronkelijke staat indien het tegel-geveltuintje verwijderd wordt.

ARTIKEL 3       VOORWAARDEN VAN AANLEG

In afwijking van de verplichtingen met betrekking tot de private ingebruikname van het openbaar domein,  zoals gestipuleerd in het algemeen politiereglement, is de aanleg van een tegel- geveltuintje toegelaten mits schriftelijk akkoord van het college van burgemeester en schepenen en mits voldaan wordt aan de voorwaarden zoals opgesomd in dit artikel. Voor de inname van het openbaar ten gevolge van de aanleg van een tegel- geveltuintje is, in afwijking van de bepalingen in het algemeen politiereglement, geen vergoeding verschuldigd.

Voorwaarden:

  • Breedte:

- De aanplantstrook mag maximaal 30 cm in breedte van het voetpad innemen.
- Het voetpad moet voldoende breed blijven, zodat na inname van het gedeelte van het tegel- geveltuintje, het voetpad nog een normale doorgang toelaat van minimum 1.20 meter (inclusief boordsteen). Dit voor de volledige lengte van het tegel- geveltuintje en rekening houdend met de straatverlichting en verkeerssignalisatie. De minimale doorgangsruimte dient ten alle tijde gerespecteerd te worden dus ook bij groei van de beplanting.

  • Lengte:

- Er mag meer dan één voetpad tegel ingenomen worden tegen de gevel van de woonst
- Het tegel-geveltuintje dient minimum 50 cm van de aanpalende woonst gelegen zijn.

  • De verwijderde voetpad tegels dienen bewaard te worden door de aanvrager, zodat bij het eventueel verdwijnen van het tegel- geveltuintje het voetpad in zijn oorspronkelijke staat hersteld kan worden door de aanvrager.
  • Het is verboden om planten die giftig zijn, stekels of doornen hebben te plaatsen. Alsook zijn planten die het voetpad kunnen vervuilen of onveilige situaties zoals slip- struikelgevaar kunnen veroorzaken verboden.
  • De aanplanting van groen die voorkomen op de lijst van invasieve planten (zogenaamde “woekerplanten”) zijn verboden. (zie lijst: http://www.alterias.be).
  • In bijlage wordt bij dit reglement een lijst met mogelijke beplantingen voor de tegel- geveltuintjes voorgesteld. In geval de aanvrager dit wenst kan bij de keuze van beplanting advies gevraagd worden aan de groendienst van de gemeente.
  • Klimplanten moeten vanaf een hoogte van 1 meter worden verankerd aan de gevel.
  • Bij aanleg dient de nodige voorzichtigheid in acht genomen te worden. De ondergrondse nutsvoorzieningen mogen geen schade ondervinden door de aanleg van tegel- geveltuintjes. Bij de minste twijfel over de aanwezigheid van leidingen en kabels dient informatie te worden ingewonnen bij de respectievelijke nutsbedrijven of de technische dienst van de gemeente door de aanvrager.
  • De tegel- geveltuin in zijn totaliteit, met inbegrip van de gebruikte materialen (klimrek, spandraad, en andere) mogen geen scherpe randen of uitsteeksels bevatten waar derden of dieren zich aan zouden kunnen kwetsen.

ARTIKEL 4       BEHEER

  • Het tegel- geveltuintje dient proper onderhouden te worden door de aanvrager zoals een goede huisvader
  • Het tegel- geveltuintje dient pesticidevrij onderhouden te worden.
  • De beplanting mag geen hinder veroorzaken voor dakgoten, kabels, verlichting, verkeersborden en andere alsook mag het de zichtbaarheid van het huisnummer niet belemmeren.
  • De tegel- geveltuin mag doorgroeien boven ramen- en/of deuropeningen, maar mag deze niet overdekken.

ARTIKEL 5       AANSPRAKELIJKHEID

  • Mogelijke schade veroorzaakt door de (aanleg van) tegel—geveltuintje aan ondergrondse leidingen en andere nutsvoorzieningen valt ten laste van de aanvrager.
  • De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele beschadiging die optreedt aan het tegel- geveltuintje ten gevolge van wegenwerken, werken aan leidingen of andere nutsvoorzieningen, het strooien van dooizout, en andere.
  • De gemeente kan op geen enkele wijze aansprakelijk gesteld worden noch tot betaling van een schadevergoeding verplicht worden, in geval het tegel- geveltuintje verwijderd dient te worden in functie van de her aanleg van de weg, het voetpad of andere werken.
  • De gemeente behoudt zich het recht om tegel- geveltuintjes die verwaarloosd worden, op kosten van de aanvrager, te verwijderen en dit in geval er geen gevolg wordt gegeven binnen de vooropgestelde termijn zoals opgenomen in de schriftelijke aanmaning door de gemeente aan de aanvrager.

 

ARTIKEL 6       PROCEDURE

  • Een tegel- geveltuintje kan enkel aangelegd worden mits schriftelijke goedkeuring van de gemeente.
  • De aanvraag dient te gebeuren door het invullen van het aanvraagformulier dat terug te vinden is op de website van de gemeente: www.lichtervelde.be of in het gemeentehuis.
  • De aanvraag omvat volgende gegevens:

- Naam van de aanvrager;

- Adres van de aanvrager;

- Adres van locatie tegel- geveltuintje (in geval deze afwijkt van het adres van de aanvrager);

- Telefoonnummer/gsm-nummer aanvrager;

- E-mailadres aanvrager;

- Verklaring eigenaar te zijn van de woonst of schriftelijke toestemming van de eigenaar;

- Plannetje van de gevel met aanduiding afmetingen tegel- geveltuintje, resterende doorgang voetpad, aanduiding aanwezige nutsleidingen of ander voorzieningen, afstand aanpalenden, verkeersborden, verlichting en andere;

- Recente foto van de gevel;

- Keuze aanplanting (5 keuzes kunnen opgegeven worden – mogelijkheid tot ingeven soort dewelke niet op suggestielijst voorkomt).

  • De aanvrager verbindt zich er toe bij indiening van de aanvraag tot de uitvoering en het onderhoud van zijn tegel- geveltuintje en dit conform de in dit reglement opgelegde voorwaarden.
  • In geval de aanvrager geen eigenaar is van de woonst waar het tegel-geveltuintje zal worden aangelegd dient een schriftelijk akkoord van de eigenaar van de woonst toegevoegd worden bij de aanvraag. Op de website van de gemeente wordt dergelijk standaarddocument  ter beschikking gesteld.
  • De aanvraag zal behandeld worden door de milieudienst en na afstemming met de technische dienst, zal deze advies verlenen aan het college van burgemeester en schepenen,  die de beslissing neemt.
  • De goedkeuring gebeurt schriftelijk en op naam van de aanvrager.

BIJLAGEN

Suggestielijst plantensoorten

Art.2.  Dit besluit treedt in werking na bekendmaking overeenkomstig het decreet lokaal bestuur.